group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Lotte en Matthijs een week op zee

De Haagse jongeren Lotte en Matthijs zijn onderweg van Kaapstad naar Boston met het Nederlandse Tall Ship de bark EUROPA. Na bijna twee weken op de oceaan zijn ze inmiddels 'helemaal in de tropen'. Tijdens de oversteek zijn Lotte en Matthijs onderdeel van de internationale bemanning, ze lopen wacht, klimmen in de mast, assisteren bij het vervangen van de zeilen en helpen de bemanning met het onderhoud van het schip. Hierbij de tweede update vanaf de oceaan!

 

De mast in, is toch wel het allerleukste aan boord, vinden zowel Lotte als Matthijs Lotte:

 "Deze week was ik voor het eerst op de ‘yards’ (in het Nederlands heet het een ra) want we zijn nu ‘helemaal in de tropen’. Met een grote haak zat ik vast aan een kabel op de yard en mijn voeten bungelden op een elastiek. Ik hing boven het water en ging licht op en neer door de lichte golfslag die de boel laat deinen. Was wel spannend en leuk! Ook vind ik schilderen en niet-zeilklusjes leuk. En zwemmen is heel lekker in het koele zoute water." Matthijs: "Ik denk dat ik het in de mast werken het leukst vind, maar verder heb ik ook een blok in een lijn gesplitst en dat vond ik ook erg leuk om te doen. Er wordt ook veel geschilderd aan boord, ik heb zelf de stuurhoek onder handen genomen; de kompashouder, de bankjes bij het roer en de randen van de vloer bij de stuurhoek." "Omdat we nu in de tropen zitten, zijn we ook de zeilen aan het veranderen. De zon is hier veel agressiever dan ergens anders op de wereld en het flapperen van de zeilen laat ze erg snel slijten. We gebruiken daarom oudere dunnere zeilen. We hebben nu vier zeilen vervangen en ik heb bij alle vier geholpen. Het is leuk om te merken dat de permanente crew steeds meer aan me heeft, ze geven me steeds iets meer verantwoordelijkheid. Vandaag moest ik dan de hoek vast maken wat normaal iemand van de vaste bemanning zou doen." "We hebben vandaag voor de derde keer de mogelijkheid gehad om te zwemmen, wat heel erg vet is, maar wel een beetje raar omdat het toch wel anders is dan in een zwembad, zwemmen midden in de Atlantische Oceaan."

Wat heeft het meeste indruk op jullie gemaakt afgelopen week?

Lotte: "Ik vond het klimmen in de mast heel indrukwekkend en de uitzichtpunten die ik bereikte; de eindeloze oceaan en de mierenachtige kleine mensjes onder mij op het schip, ik zag alles… En ik voelde me echt een stoere meid! Ook het zwemmen in de oceaan vond ik heel indrukwekkend, waar je net als in een golfslagbad meedeint op het ritme van de golven. De oceaan is heel lekker verfrissend op het eind van de dag, daarna heb ik energie voor twee lotjes:-) Verder ben ik erg onder de indruk van mijn eigen creativiteit; het stroomt leuke ideeën uit mijn hoofd hier op zee! Matthijs: "Vandaag zijn we een hele grote walvis tegen gekomen die heel diep adem haalde om vervolgens onder water te duiken. Van Debora, de gids aan boord, heb ik begrepen dat dit best bijzonder is om te zien. Verder valt het vissen me vies tegen hier midden op zee. Ik gooi elke dag braaf twee hengels uit maar we hebben pas één keer een vis aan boord gehesen. Stiekem had ik wel meer verwacht. Verder hebben we veel lessen gehad over al het plastic wat in zee zit."

Wat doen jullie tijdens de wachten die jullie 's nachts en overdag moeten draaien?

Lotte: "De wacht zelf is over het water kijken of sturen op een bepaalde koers, richting noordwest. Het kan heel rustgevend zijn. ’s Nachts kijk ik naar de sterren en overdag neurie ik mijn tijd door en laat mijn gedachten de vrije loop. Als ik niet op look out of stuurwacht sta en de vaste bemanning heeft hulp nodig, help ik ook. Vaak is dat zeilen bijzetten (touwtrekken) of meehelpen met schoonmaken. ’s Nachts is er vaak minder werk, vooral nu we in de tropen zijn, omdat we de motor erbij aan hebben staan en overdag de zeilen repareren."

"Gisternacht was toevallig een hele melige nacht. We waren wakker en slaapdronken en ik had een creatieve uitspatting en bedacht de opzet van een bedrijf, aangewakkerd door de titel op de kaft van een boek wat iemand las in het dekhuis. Ik schetste het eerste ontwerp voor een t-shirt, zoals ik dat als 5-jarige ook zou doen. Met de anderen raakten ik in discussie en ik werd verder geïnspireerd en vervolgens rolde er zo een hele kledinglijn uit."

"Woordgrappen op t-shirts zijn niet nieuw, maar er is nog geen grappige zeilkleding. Ik schreef vanochtend het bedrijfsplan uit in mijn notitieboekje en ik was erg overtuigd van mijn potentie!"

Matthijs: "De wachten aan boord vind ik soms erg saai, we moeten een lookout doen van 30 minuten en een stuurwacht van een uur, de andere 2,5 uur heb je niet zoveel te doen. Het sturen is eentonig nu omdat er weinig wind is en de motor daarom als extra hulp is aangezet. Als je eenmaal de "sweet spot" hebt gevonden hoef je niet heel veel roer meer te geven. De lookout is over het algemeen goed te doen, zeker 's nachts met alle sterren. Omdat we nu heel weinig wind hebben is de zee zo glad als een spiegel waardoor je allemaal strepen van de sterren kan zien."

De favoriete plekken aan boord van Lotte en Matthijs

Lotte: "Mijn meest favoriete plek is het dekhuis, waar Mike de muzikant vaak jamsessies houdt met wie er ook maar zit en met andere, kennelijk ook muzikanten. Heel leuk! Ook op het achterdek bij het stuur vind ik het fijn. Daar staat een bankje waar ik lekker op kan liggen om naar de sterren te kijken. De bibliotheek in de achterboeg van het schip is perfect voor als ik even wil tukken, daar staan hele zachte banken. En ik heb een eigen plekje gevonden naast de trap bij de uitkijk, waar ik lekker kan zitten en turen."

Matthijs: "Ik denk dat ik drie favorieten plekken heb. De eerste is boven in de mast op een ra, maar als je dan na 1 a 2 uur werken helemaal bezweet weer beneden komt is het wel erg lekker om onderuit te zakken in één van de gemeenschappelijke ruimtes. En na een lange dag is het heerlijk om in je bed te liggen. Het is heel raar hoe snel je gewend raakt aan een onregelmatige nachtrust. Ik heb vanavond de wacht van 8 tot 12, dan slaap je pas rond half 1. Gisteren ging ik al om 8 uur naar bed, en dan slaap je ook gewoon. Zou ik thuis nooit kunnen."

Een full time job op zee, zouden dat wat voor jullie zijn?

Lotte:. "In het begin leek het me helemaal niks om zo lang aan boord te zijn van een schip op zee. Ik kon me er echt niets bij voorstellen. Nu zijn we twee weken verder en lijkt het me wel een lekker idee om er tussen uit te kunnen en lekker te werken hier voor zo'n twee maanden per jaar. Naast het snelle leven thuis de klok even terugdraaien op zee…"

Matthijs: "Ik zelf heb nog niet echt last van het feit dat we al twee weken onafgebroken op zee zitten en we slechts één keer een glimp van een ander schip hebben gezien. Aan de andere kant vind ik het ook niet erg dat we over 2 dagen op Sint Helena aankomen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat je dit als werk doet, maar ik zou het zelf niet zo snel doen als full time job, omdat je zoveel van huis weg bent."

Komende week komt de EUROPA aan op St. Helena.

Written by:
Lotte en Matthijs | trainees

1

Comments

Wat een geweldige reis. Genieten jullie er maar van. Jullie zijn nog lekker jong. Helaas heb ik de leeftijd niet meer voor een reisje te boeken maar ik volg al jaren Bark EUROPA. Groetjes margriet.


margriet  |  03-05-2017 18:51 uur

Comment on this article